kombucha

Mijn eerste ervaring met het maken van mijn eigen kombucha

Vandaag kan met trots melden dat ik eindelijk ook kombucha brouwer ben. Kombucha drinker was ik al langer, en overal las ik hoe makkelijk het zou zijn om het zelf te maken. Dus in de afgelopen weken ben ik er (eindelijk) zelf mee begonnen. En ik moet zeggen, appeltje-eitje!

Het begon allemaal met het verzamelen van de benodigdheden. Ik had een SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), pot, doek en zeefje gekocht als complete kombucha starter kit. De zwarte thee, suiker en geduld had ik zelf wel.

Ik begon met het zetten van een sterke (!) pot zwarte thee en voegde vervolgens suiker toe om de thee zoeter te maken als voeding voor de kombucha microben. Ik liet de thee uiteraard volledig afkoelen, omdat ik wist dat de SCOBY (toch een levend organisme) kokend water waarschijnlijk niet zou kunnen hebben.

Toen de thee was afgekoeld, goot ik de SCOBY voorzichtig in de thee en bedekte de pot met een ademende doek om insecten buiten te houden.  Nu was het tijd voor het fermentatieproces. Ik plaatste de pot op een donkere en warme plaats in mijn keuken en wachtte vol spanning af. Kombucha maken vergt wel wat geduld, omdat de fermentatie ongeveer een week duurt. Bij het kombucha starterspakket had ik ook pH strips gekregen, waarmee ik de pH kon meten. Die zag je mooi dalen gedurende deze week.

Na een week was het moment eindelijk daar: ik mocht mijn zelfgemaakte kombucha proeven! Ik verwijderde voorzichtig de SCOBY en proefde voorzichtig een slok van het licht bruisende brouwsel. De smaak was minstens net zo goed als die van de winkel: heerlijk zuur en licht zoet, precies zoals ik het graag heb.

Het hele proces was een stuk eenvoudiger dan ik aanvankelijk dacht. Het vereiste gewoon wat aandacht, wat goede spullen, een beetje geduld. En ook wel een beetje durf, want echt aantrekkelijk zie de kombucha in wording er niet uit.

Sinds mijn eerste succesvolle poging heb ik mezelf steeds verder verdiept in het maken van kombucha. Ik heb geëxperimenteerd met de zogenaamde tweede fermentatie (waarbij je de kombucha na de week nog een paar dagen in een afgesloten fles bewaart. Daar kunnen ook verschillende smaken, zoals gember en bessen, bij om je eigen unieke kombucha-creaties te maken.

Ik koop nooit meer zo’n (duur!) flesje kombucha, maar maak het voortaan gewoon zelf.

0 reacties op “Mijn eerste ervaring met het maken van mijn eigen kombuchaVoeg die van jou toe →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *